Article projecte aniversari
Autors: Mercè Conangla i Jaume Soler
Data: 10/06/23
1. EN QUIN ESCENARI ENS TROBEM?
En aquests moments estem immersos en dinàmiques socials vinculades a la incertesa, la immediatesa, l'absència de vincles de qualitat degut a les presses, a la manca de conciliació o desestructuració familiar i a l’impacte de les noves tecnologies i la IA en les nostres vides.
Les escoles reben alumnat amb moltes dificultats no diagnosticades. Hi ha infants que molt sols, adoptats o acollits per noves famílies que tenen problemes per integrar-se.
Hi ha nens i nenes procedents d'altres cultures, amb molta diversitat que acaben xocant - sovint per prejudicis heretats dels seus adults.
Hi ha molts infants, adolescents i joves que no saben o no disposen de recursos adaptatius per saber de quina altra manera es poden desfer de la tensió acumulada, de l'agressivitat retinguda... llavors es desfoguen atacant a alguns companys o companyes especialment vulnerables.
**El mon que reben com a llegat els nostres infants i joves, deixa molt que desitjar, i està afectant greument la seva salut emocional i mental.
2. QUÈ ÉS BONDAT EN ACCIÓ?
Bondat en Acció és intel·ligència sensible i sabia, la màxima expressió de la intel·ligència individual que inclou la consciència de que “intersom” amb els altres éssers vius i la natura1.
És la millor base per a una ment sana, és el millor antídot davant el bullying i tot tipus de violència, això com la millor recepta per a la salut emocional.
Ens aporta anticossos per a eliminar tot indici de crueltat cap a tota forma de vida.Sabem que la bondat es pot educar i entrenar, i que els seus beneficis son incalculables.
És el moment de passar de la bondat a la bondat en acció. D’un valor desitjat o pensat aun valor viscut. Perquè de res serveix la teoria si no s’aplica. Sense acció tot es queda en el pensament o en el sentiment, però no es transforma el món.
Proposem aplicar programes de Bondat en Acció a les Comunitats Educatives per a reduir els nivells de bullying i violència.
3. QUINS SON ELS BENEFICIS GENERALS APLICAR EL PROGRAMA “BONDAT EN ACCIÓ”
BENEFICIS INDIVIDUALS
Augmenta la producció de serotonina que regula l'estat d'ànim i plaer
Alleujament de la tensió
Major sentiment subjectiu de felicitat i major connexió amb el món
Reducció del sentiment de soledat i els nivells de violència
A NIVELL SOCIAL
Orientació cap a la Cultura de la Pau.
Prevenció de totes les formes de violència
Reducció del sofriment generat per relacions basades en l' egoisme i la supervivència.
Reducció dels nivells d' estrès.
Augment dels nivells de creativitat amorosa.
Reducció de l' agressivitat en el llenguatge i reducció de conflictes.
Espais de convivència on hom pot trobar el seu lloc en la seva diversitat.
PER AL MÓN (PLANETA)
Respecte cap a totes les formes de vida i protecció d'espècies vulnerables que poden acabar extintes. (Increment de la biodiversitat)
Millor ús dels recursos, més equitat.
Un planeta més viu, amb més biopsicodiversitat, més agermanat on la bellesa dels seus paisatges interiors i exteriors també sigui font de benestar per a tothom
4. A QUÈ RESPON EL PROGRAMA BONDAT EN ACCIÓ?
Respon a la voluntat de generar un espai on aprendre, observar, descobrir i entrenar la bondat, començant per les persones referents que participen en l'educació de la futura generació.
Respon a la necessitat de prevenir i millorar la salut mental i emocional de la futura generació.
És vivencial, pràctic i dona eines que ajuden a orientar i incorporar en el dia a dia aquest valor a fi de que ocupi l'espai que ara està colonitzant la violència.
Volem ciutadans orientats a la cultura de pau i capaços de gestionar el seu mon emocional de forma sostenible i sana.
I, si volem que la futura generació pugui activar el potencial de la bondat, aquest ADN del cor, cal que els adults referents integrem la Bondat en Acció en el nostre dia a dia.
Tot adult és un educador perquè és un referent d’una manera de ser, de fer i d’estar en aquest món.
SI VOLEU MÉS INFORMACIÓ:
Llibre BONDAT EN ACCIÓ. M. Conangla i J. Soler, Editorial Amat
https://www.fundacioecologiaemocional.org
https://www.fundacioecologiaemocional.org/es/la-imperiosa-necesidad-de-la-bondad-en-nuestra-vida-2/
https://www.fundacioecologiaemocional.org/es/la-imperiosa-necesidad-de-la-bondad-en-nuestra-vida/
https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/lofici-de-viure/la-practica-de-la-bondat/audio/1082169/
https://www.cuerpomente.com/nos-inspiran/entrevista-conangla-emociones_7195?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=trafico
https://www.infosalus.com/salud-investigacion/noticia-manera-bondad-puede-mejorar-salud-20200611083233.html
https://www.fundacioecologiaemocional.org/wp-content/uploads/2022/04/NEWSLETTER-01-23-ABRIL-2022-BONDAT-I-SOLIDARITAT.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=2DGg_KQnIjk
CONTACTE AMB ELS AUTORS:
TWITTER: EcoEmocional
INSTAGRAM: MerceConangla / solerconangla_ecoemocional
Tot seguit trobareu un parell de fotografies. La primera correspon a la xerrada "Estima'm per a què me'n pugui anar" realitzada el febrer 2016 i la segona fotografia correspon a la xerrada "Vida una universit@rt" que correspon al setembre 2016.
Des de la junta directiva de l'Escola de Pares i Mares del penedès volem donar les gràcies a la senyora Mercè Conangla i el senyor Jaume Soler per aquest article, i per totes les propostes que van creant cada any amb l'objectiu d'augmentar el benestar de les persones.
La junta d'EscolaPiM.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada